FIOS 2 – De Jonge Spartaan 4 5-1 (2-0) 10 maart 2018

Ik hoor het een bestuurder bij de KNVB nog hard roepen: ‘’Kom jongens, we verlengen de winterstop, zodat er minder afgelastingen hoeven plaats te vinden!’’ Het is een beetje de goden verzoeken, want in het eerste jaar dat deze ‘langere’ winterstop is ingegaan, kon je nog in maart schaatsen(!) Kortom: het was alweer exact een maand geleden dat de oranjewitten van het tweede een wedstrijd hadden gevoetbald. Hoewel er vorige week nog een pak sneeuw lag, was het vandaag voorzichtig lente met aangename voetbaltemperaturen in de dubbele cijfers. Na de vorige kraker tegen DVV’09 stond vandaag wederom een belangrijk potje op het programma: de nummer drie De Jonge Spartaan kwam op bezoek.

Het belang van deze wedstrijd werd door FIOS ingezien en – gekleed in hagelnieuwe Woeste Eilandfriet-tenues – er werd dan ook furieus aan het duel begonnen. De tegenstander werd direct tot ver op de eigen helft teruggedrongen en in een fase van zo’n klein kwartier waren de Achthuizenaars in feite structureel gevaarlijk. Deze 15 minuten leverden dan ook de eerste treffer van de wedstrijd op: nadat enkele grote kansen werden gemist, wist Jordy na een pass van Koen de 1-0 op het scorebord te zetten. De tegenstander uit Middelharnis wist niet waar het moest zoeken en het leek slechts wachten op een verdubbeling van de marge. FIOS werd echter iets slordiger en het tempo zakte dermate dat De Jonge Spartaan terug in de wedstrijd kon komen. Enkele foutjes werden gelukkig niet afgestraft, waarna de thuisploeg na een half uur spelen het tempo weer iets opschroefde. Niet lang daarna wist Roël met een prachtige voorzet(!) de Spartaanse keeper te verschalken: 2-0. Ondanks het feit dat de Achthuizenaren niet echt briljant voetbal op de mat legden, wisten ze tóch kans op kans te creëren. Hoewel deze kansen niet benut werden, was er nog altijd geen vuiltje aan de lucht. Dit kwam door het feit dat Bob, Mitchell en Sven eigenlijk iedere speldenprik, al voordat er feitelijk gevaar kon ontstaan, onschadelijk wisten te maken. De spaarzame keren dat de Menheersenaars wél voor het Achthuizense doel opdoken, was het telkens Joey die keurig wist in te grijpen. Voor de rust vielen hierdoor geen goals meer te bewonderen, waardoor met een 2-0 voorsprong de kleedkamers weden opgezocht.
In de tweede helft leek het tempo wederom wat meer te zakken; ook kwamen er meer slordigheden in het spel. De Jonge Spartaan was vandaag echter niet bij machte om te profiteren; veel verder dan een paar schoten uit de tweede lijn wisten de blauwzwarten niet te komen. Het bleef echter oppassen geblazen totdat de veilige marge van drie op het scorebord zou komen te staan. Het lag niet aan het gebrek aan kansen dat de 3-0 niet gemaakt kon worden. Links en rechts doken onze aanvallers Roy en Johan in de vijandige zestienmeter op, maar door vooral veel pech bleef een doelpunt uit. Tot het moment dat Jordy – jawel, weer hij – een mooie aanval wist af te ronden: 3-0. Gelijk aan de wedstrijd tegen DVV’09 van een maand geleden, leek het duel al vroeg in het slot te zitten. De 4-0 van Roël – die met een frommelgoaltje zijn 14e van het seizoen maakte – was louter voor de statistieken interessant. Net zoals het feit dat Julian zijn rentree maakte na lang blessureleed en na een iets minder lange periode op het veld (lees: 5 minuten) weer mocht vertrekken na een gele kaart. Ook wist De Spartaan nog wat terug te doen door zwak verdedigen af te straffen: 4-1; hierdoor werd de met ‘Nooit de 0’ op de achterkant van zijn shirt keepende Joey wederom verhinderd om die al zo lang verwachte ‘clean sheet’ te behalen.

Veel aandacht werd daar echter niet aan besteed, want het slotstok van de wedstrijd was voor FIOS. Nadat Johan vanaf rechts een lange voorzet gaf op de vrijstaande Joël, wist laatstgenoemde met een prachtige kopbal de keeper van De Jonge Spartaan te verschalken. Luid gejuich steeg op en de vele supporters klapten de handen stuk voor wederom een belangrijke overwinning. Wederom een concurrent aan de kant geschoven; bovendien met duidelijke cijfers. Vooralsnog is 2018 een erg mooi voetbaljaar voor het tweede elftal van FIOS; laten we dat vooral zo houden als volgende week de uitwedstrijd tegen de Plaatse buren op het programma staat. Tot dan!

Stefan